SaddleBalance logo

Spieratrofie bij je paard

Wat is atrofie? Hoe ontstaat het? En hoe voorkom je het?

Op de template is heel mooi te zien wat een verschil een goed passend zadel kan maken. Dit paard had ik in januari van dit jaar opgemeten (gele lijn). Het had toen ‘kuiltjes’ naast de schoft door afname van spierweefsel, ook wel atrofie genoemd. Vanaf die tijd is het paard gereden met een goed passend zadel. De tweede meting is van juni (blauwe lijn), zo’n 6 maanden later. De spieren zijn meer ontwikkeld en de ‘kuiltjes’ naast de schoft zijn al minder geworden. Door druk weg te nemen en ruimte te creeren voor gezonde beweging kan het paard herstellen van de spieratrofie.

Wat is atrofie?

Atrofie is de afname van het spierweefsel bij een paard. Bij paarden komt atrofie vooral voor op de rug van het paard, naast de schoft, je ziet dat er dan zogenaamde ‘kuilen’ naast de schoft komen.

Hoe ontstaat atrofie?

Atrofie op de rug van het paard ontstaat doorgaans doordat er iets knelt, in dit geval dus het zadel. Als het zadel niet lekker past, knelt het de bloedtoevoer naar de spieren af en hierdoor neemt de hoeveelheid spierweefsel af.

Hoe kun je atrofie voorkomen?

Aangezien voorkomen beter dan genezen is, is het raadzaam om een goed passend zadel te gebruiken. Laat het zadel aanmeten door een gecertificeerd zadelpasser. Wanneer je dan een goedpassend zadel hebt, doe je er goed aan om er niet te dikke dekjes, pads en bontjes onder te schuiven. Dit lijkt heel comfortabel voor je paard, maar je maakt op deze manier het zadel krapper, waardoor het alsnog kan gaan knellen. Om je paard weer aan de juiste bespiering te helpen is het noodzakelijk om de rugspieren van het paard goed te trainen door bijvoorbeeld te longeren en balkjes te lopen, door veel heuvels met je paard te gaan rijden en je paard correct dressuurmatig te rijden.

Ander nieuws
"Atrofie ontstaat doorgaans doordat er iets knelt, in dit geval dus het zadel."
Telefoon
Mail